Kastteknik del 2

 

Pendel
Rörelsen börjar med att du för armen bakåt, samtidigt ska handleden böjs. En del böjer handleden innan själva armrörelsen börjar, medan andra böjer handleden när armrörelsen vänder. Tittar vi sedan på bålen förespråkar jag att du inte ska göra någon bålrotation bakåt dvs. att motsatta axel roteras fram vid  baksvingen. De flesta böjer fram överkroppen något. Ett vanligt fel är att nybörjare pendlar flera gånger fram och tillbaka för att slutligen släppa klotet. Det leder ofta till att precisionen går förlorad.  Däremot kan det vara bra att du övningssvingar någon gång innan kastet. Stanna sedan till med armen framför eller jäms med sidan innan du påbörjar själva kastet. Pendla bak armen tills det att möter ett fjädrande motstånd. Tvinga ej armen bakåt och undvik bålvridning för få armen längre bak. Spelaren ska i detta läge sträcka ut armen bakåt, så att den är rak. Eventuellt kan man vänta med att rätta ut armen tills precis innan att armen passerar höften i framsvingen. Den mesta accelererationen ska ske i början på rörelsen. Börja accelerationen (framsvingen) med att föra axeln någon centimeter framåt, därefter börjar armen röra sig framåt. Armen ska vara nära kroppen när den passerar höften. Bibehåll den naturliga pendeln genom kastet. Fortsätt att ha armen rak och handleden böjd i framsvingen (sträckt armbåge). Huvudet ska hållas absolut still under framsvingen. Därför ska man inte niga i knäna, räta ut bålen eller luta sig åt sidan under kastet. Bibehåll balansen genom hela kastet.

Att tänka på vid lägg
Glöm inte att lägga underskruv på klotet. Ett klot med underskruv går rakare och är lättare att kontrollera hur långt det rullar. Var noga med att välja nedslagsplats. Välj ut ett nedslag som är jämnt(utan sten). Sikta på nedslagsplatsen genom att fixera den med blicken när du utför din kaströrelse. En metod för att välja nedslag/lägga är att du går till ringen och ser ut ett ställe att landa på går fram och plattar till det. Sedan går du till ringen ser på lillen och nedslaget växelvis några gånger. På så sätt får kroppen en känsla för hur hårt man ska kasta samt vilken båge som ska användas. Sedan fixerar du nedslaget under själva kastet. Var inte rädd för att lyfta.

Släpp
När du släpper klotet ska klotet, ögat och målet vara i en rät linje, sett ovanifrån. På det sättet får du en bra precision i sidled. Fingrarna ska riktas mot målet vid släppet. Att spreta med fingrarna eller vrida till dem påverkar precisionen. Släppet ska vara mjukt, men ändå bestämt. Används för mycket vilja är det lätt att klotet påverkas så att det blir sidskruv eller landar på fel ställe.

Uppföljning
En naturlig uppföljning är ett kvitto på en bra teknik. Måste spelaren korrigera balansen efter kastet är något fel. Uppföljningen ska se likadan ut från kast till kast.

 Posted by at 8:03 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)