Apr 112013
 

 

Är titeln på en bok som jag precis har läst. Den är skriven av en amerikan som heter B.W. Putman.  Den ger en god genomgång för nybörjaren  att bli en bättre spelare. Boken börjar med att introducera läsaren i boulens mysterier.  Nästa kapitel heter “Skill, Strategy & Etiqutte”  Sedan går han in på kastteknik och kastmekanik. Det avslutande kapitlet handlar om att välja klot.  På innehållet ser man att det är en ambition att bli en bättre spelare som är syftet med boken. Boken genomsyras på flera olika ställen med franska begrepp som är lite kul att lära sig, tex donee.

Det jag tycker är intressant med boken är att den tar upp amerikanska förhållanden. Man får en inblick i hur organisationen ser ut förbunds, klubb och träningsnivå. Som med alla böcker finns det bra saker och det som inte är lika bra.  Eftersom boken vänder sig till nybörjare, dvs sådana som inte är organiserade. Borde boken vara vara mer säljande av “att spela petanque”. Så är dock inte fallet utan han gnäller mycket på amerikanska förbundets oförmåga att få fler att spela boule och deras organisation.  Sedan finns det andra saker som inte riktigt stämmer med mitt sätt att se

  • Han har ett långt resonemang om hur pendeln påverkar kastet.  Det beskrivs tre olika stilar, Air rifle pump up, lock and load samt Preloading vilket jag tycker känns långsökt. Där den första går ut på att röra armen fram och tillbaka för att få mer kraft. Är det så vi vill lära ut det?
  • Squat Bounce power assist är hans beskrivning av Zvonko Radnics kastteknik, ska den läras ut? Dock använder han sig inte av den alltid.
  • Har en övning där man står med två klot i varsin hand, sedan ska man kasta dessa simultant. Ser inte riktigt syfte med det.

Boken är skriven på ett lätt och lättsam engelska, det gör att många skulle kunna ta till sig den om de ville.  Den beskriver i detalj ett flertal viktiga saker som man lätt kan ta till sig.  Jag nämnde tidigare den amerikanska förhållanden, t ex. skriver han om  hur man anpassar tekniken för överviktiga personer.  Han beskriver en träningstävling som inte jag har tänkt på innan. Den ska jag ta med mig till någon träning som jag håller. Principen är att man lägger till extra klot i som placeras på banan. Dessa är förknippade med olika regler som gör att spelet och taktiken måste förändras.

Boken är helt OK att läsa men man behöver vara uppmärksam på en del saker.  Tyvärr når den inte den avancerade nivån som jag hoppades på när jag köpte den.

 

 

 Posted by at 1:59 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)