Teknikövningar

 

På sidan om kastteknik har jag beskrivit hur tekniken ska utföras. Det är dock inte lätt att omsätta det här i praktiken. Därför har jag tagit fram några övningar som kan användas. Tanken bakom övningarna bygger på en metod kallad Dynamisk systemteori. Metoden gör så att utövaren själv lär sig hur rörelsen ska utföras, genom att de måste justera sin teknik för att klara övningen. Den beskrevs av Nikolai Bernstein och Dynamisk systemteori kan kort sammanfattas genom att människans rörelser är oerhört komplexa och är beroende av situationen. Därför är den viktigaste uppgiften att samordna rörelserna för att styra de många frihetsgrader som kroppen tillåter. För att skola in rörelse som är komplex, behöver frihetsgraderna begränsas. Utövaren utvecklas på så sätt inom givna ramar. I övningarna som denna sida beskriver jobbar vi med att begränsa frihetsgraderna för att kunna skola in en del av rörelsen. Analysera vad som behöver tränas och välj den övning som passar. En del av övningarna begränsar även en annan del rörelsen som är korrekt, det gäller därför att vara observant på det. Vill du läsa mer om detta se Högberg J-O. (2008) Effektiv idrottsträning : rörelselära i teori & praktik, Stockholm: SISU Idrottsböcker. ISBN 978-91-85433-46-9. Boken används på steg 2 tränarutbildningen i boule. Övningarna nedan utgår från en tränares perspektiv, tanken är att han eller hon ser något som ska rättas till. Förslagsvis väljer du ut tre övningar per pass. Sedan genomförs en övning som “tvingar” utövaren att göra rätt.

Balans

 • Balansbräda

  Balansbräda
  Bakgrund:
  För att kunna genomföra ett bra kast behöver du stabil plattform, att tappa balansen under kastet påverkar precesionen- det gäller även mycket små justeringar
  Syfte:
  Träna balansen under kastet
  Utförande:
  Ta en skiva som är 0,5 x 0,5 m av något lite kraftigare material t ex. 20 mm mdf. Skruva fast en regel under, det kan vara lämpligt att börja med en 75 mm bred och 45 mm tjock regel.  Markera på skiva var centrum är. När de blivit bättre kan man gå ner på en 45×45 mm regel, dvs göra en ny balansbräda. Sedan ska de stå på balansbrädan och träffa ett mål, börja med ringar på 4 m sedan ökas svårighetsgraden med klot på 10 m. Balansbrädan ska framförallt vippa i sidled, men man kan även låta den vippa i spelriktningen.
  Att tänka på:
  stå kvar några sekunder efter kastet, så att de verkligen har balans.

  Continue reading →

Linjen

 • Linjen

  Hittade denna sida som beskriver en övning i boule. Har svårt att förstå varför man ska dra upp den röda linjen. Men det kanske någon kan förklara för mig. Det är väl det som är det knepiga med att leta information kring hur man ska göra saker på internet.

  http://winningpetanque.com/
  https://home2.btconnect.com/obutboule/winningpetanque/page6.html

  Continue reading →
 • Rak linje

  Raka linjen
  Bakgrund:
  För att klotet ska komma i rätt riktning, måste öga, hand, mål vara i en linje.
  Syfte:
  få en känsla för linjen
  Utförande:
  tag ett snöre med en liten vikt(tex stort gem, en dansk krona med hål i) och häng det framför spelaren, låt det hänga ungefär en armlängd framför och i maghöjd. Be spelaren att provsvinga, justera deras position så att snöret, är mellan målet och ögat. När de sedan pendlar fram på riktigt ska långfingerknogen nudda vikten.
  Att tänka på:
  Det är inte helt nödvändigt att klotet släpps i början, början ska fokusera på att få en känsla för hur armen ska röra sig.

  Continue reading →

Släpp

 • Rakt släpp med prickar

  Rakt släpp med prickar
  Bakgrund:
  Det är vanligt att spelare släpper iväg sina klot med sidskruv. En rak bakskruv är att eftersträva
  Syfte:
  få rak bakskruv på klotet
  Utförande:
  klistra en självlysande lapp på klotet, det ska bara vara en per klot. Ibland kan det krävas att flera lappar sätts i en klot för att det ska synas. Sedan får man vara noga hur klotet är placerat i handen för att markeringen ska synas vid kast. Beroende på vad det är för ljus så kommer markeringen bilda ett “streck”. Är strecket lodrätt släppet korrekt, lutar det är det en sidskruv på klotet.
  Att tänka på:
  För att se strecket behöver man titta upp i luften, dvs inte normalt att man tittar på nedslaget.

  Continue reading →
 • Naturligt släpp

  Naturligt släpp
  Bakgrund:
  När en spelare skall lära sig att lyfta, har de ofta svårt att få ett bra släpp. Det är lätt att de böjer i armbågen eller spretar med fingrarna på ett konstigt sätt. Speciellt för spelare som är noviser på att lyfta är detta en lämplig övning.
  Syfte:
  få ett släpp som fungerar vid lyft
  Utförande:
  Sikta mot ett löv i ett träd någon meter upp (alt. sikta mot spetsen på en pinne). Kraften i kastet anpassas så att det blir en naturlig båge. Börja med halvlyft på korta avstånd, sedan utökar du till högre lyft och längre avstånd.
  Att tänka på:
  Se till att ha en rak arm vid släppet, det är handleden och handen som lösgör klotet. Ingen böjning i armbågen. Detta är en träningsövning vid spel ska fokus vara (fixera ögat)på nedslaget inte på något upp i luften.

  Continue reading →
 • Få stopp på klotet

  Få stopp på klotet
  Bakgrund:
  För att kunna få stopp på ett klot på en kort sträcka krävs att det är underskruv på klotet
  Syfte:
  Lägga skruv på klotet
  Utförande:
  Rita en ring som är 1 m i diameter. Bakom ringen drar du ett streck, som får symbolisera en dölinje. Spelarna ska landa i ringen och stanna innan strecket. Avstånd till ringen från spelaren, storlek på ringen och avstånd till strecket, varieras beroende på kapacitet och bana.
  Att tänka på:
  Jobba med att få rena släpp med rak bakskruv, ha armen rak hela tiden. Undvik att använda en högre båge, utan jobba med skruven främst.

  Continue reading →

Håll huvudet still

 • Sitt på pall

  Sitt på pall
  Bakgrund:
  En del spelare hjälper till med bena förmycket i framsvingen. De står nästan och hoppar jämfota när kastet utförs. Även för spelare som har en tendens att kliva ur ringen är detta en lämplig övning.
  Syfte:
  Få fart på armen/klotet utan att använda benen
  Utförande:
  Leta reda på en pall som är relativt hög, sätt spelaren på pallen och be dom landa i en ring. Från början ligger ringen på 3 m från pallen, sedan utökas avståndet efterhand, på så sätt behöver de kasta längre.
  Att tänka på: Tänk på att att även huvudet ska vara still under kastet, dvs. det ska inte åka uppåt.

  Continue reading →
 • Håll huvudet still

  Håll huvudet still
  Bakgrund:
  Det är vanligt att en spelare tar i så mycket att huvudet rör sig. I bland rör de huvudet på grund av andra anledningar som till exempel dålig balans, eller att rörelsen inte är koordinerad. Precisionen blir sämre om huvudet rör sig.
  Syfte:
  Hålla huvudet still
  Utförande:
  Ge spelaren en uppgift t ex. landa i en ring. Sedan får placerar du en plastmugg på huvudet, det ska vara en relativt hög och lätt mugg. Om spelaren rör förmycket på huvudet kommer muggen att trilla ner, detta ska undvikas.
  Att tänka på:
  Hitta rätt typ av mugg

  Continue reading →
 Posted by at 8:56 am

  One Response to “Teknikövningar”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)